Jste zde

Domů » Příroda

Fauna

Korfu a gekon
Autor: cobalt123

Fauna řeckého ostrova Korfu je velmi rozmanitá a představuje zvláštní kapitolu zdejšího života. V zelené oáze Středomoří žijí četné menší, volně žijící druhy zvířat a mnoho druhů nádherných plazů, kteří právě na tomto ostrově našli bezvadné životní podmínky, a jimž je věnována zvláštní pozornost v přírodních rezervacích.

Černá zvěř, tedy divoká prasata, a červená zvěř, tedy parohatá, se v současné době na ostrově rozmnožila o něco víc, než by bylo zdrávo a tento nepříznivý stav vedl a vede k nepříjemnému odlesňování.

Ale žije zde divoce i vícero druhů malých zvířat, jako jsou lišky, kuny skalní anebo divocí králíci, kteří se vesměs velmi rychle přizpůsobili nynější situaci. Četné druhy ptáků na ostrově nalezly útočiště v chráněných přírodních rezervacích, kde jsou vytvořeny i skvělé podmínky pro jejich hnízdění a pro odchov mláďat.

Na všech možných plážích ostrova Korfu pak narazíte na místa, kde kladou svá vejce želvy.

Pokud se vydáte na návštěvu Britského hřbitova (British Cemetery) v hlavním městě Kerkyra, možná se ani nebudete divit, když vám během procházky přeběhnou přes cestu různé druhy malých savců, které tu dovádějí ve velkém množství.

Žijí tady však i živočichové, ke kterým byste se neměli přibližovat na příliš krátkou vzdálenost. Na ostrově totiž žije na 27 různých druhů hadů. Mnozí z těchto hadů mohou již jen svou přítomností vyvolat strach a paniku mezi lidmi, ale je to zcela zbytečné, jestliže budete striktně dodržovat určitá pravidla.

Při pěších túrách byste měli být skutečně opatrní a rozhodně se nedoporučuje být nějakým způsobem arogantní a hady obtěžovat. Většina z těchto hadů není jedovatá a mohou kousnout pouze, když se vás leknou a nemají možnost útěku.

Na ostrově Korfu se vyskytuje pouze jeden jediný druh, kterému je lepší se vyhnout. Je to zmije písečná, jejímuž kousnutí je nutné věnovat opravdu maximální pozornost.

Podobně toxické a obzvláště bolestivé je kousnutí štíra, kterému se na ostrově také dobře daří. Tento živočich upřednostňuje tmavá místa, jako jsou třeba jeskyně, a vy byste si při pohybu v takovémto území měli dát každopádně velký pozor na místa, kam šlapete.

Skvělé podmínky k životu zde našli i skutečně velmi krásné druhy plazů, žijí tu mnohé barevné ještěrky a gekoni. Velmi často tu narazíte na smaragdově zelené ještěrky, které bývají nejčilejší v časných ranních hodinách na silnici a v písečném terénu, kde hledají k snědku pár cvrkajících cvrčků.

Bezpodmínečně je nutné zmínit se alespoň stručně o nádherném podmořském světě u ostrova Korfu. Celé výpravy potápěčů se tu pravidelně potkávají s třpytivými hejny ryb. Mnozí návštěvníci bezpochyby využijí i nabízející se příležitosti k prvním "krokům" při potápění.

Korfu a ještěrka
Autor: psmithson

Místo

Britský hřbitov, město Korfu 39° 37' 8.2776" N, 19° 54' 58.7844" E
Location

Korfu na Facebooku