Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Kerkyra a pevnosti

Město Kerkyra a Stará pevnost
Autor: Slip

V hlavním městě ostrova Korfu, Kerkyra, se nacházejí Stará a Nová pevnost. Ta starší je symbolem korfského hlavního města a tak její návštěva stojí určitě za to! Kromě jiného se z ní návštěvníkům nabízí překrásný výhled, který si můžete vychutnat z terasy s majákem.

Stavba Staré pevnosti byla započata Benátčany v 16. století, kteří v tomto čase ostrov Korfu ovládali. O této skutečnosti svědčí především obvodové zdi. Budovy uvnitř opevnění byly z velké části postaveny Angličany, kteří měli vládu nad ostrovem v 19. století. Některé budovy v severní části pevnosti v současnosti využívají různé společnosti, např. hudební fakulta místní univerzity. V letních měsících jsou okna otevřená a tak se mohou návštěvníci při prohlídce zaposlouchat do zvuků flétny či klavíru. Vedle pevnosti se nachází malé muzeum historie a pod jižní stranou je umístěn kostel s mnoha krásnými ikonami, který působí dojmem, jako by sem ani nepatřil.

Do pevnosti se dostanete po kamenném mostě, který se nachází naproti parku Esplanade. Vstup do pevnosti je za poplatek. Přímo u mostu se nachází pomník hraběte Johanna Mattihiase von der Schulenburg (1661 – 1747), který se jako důstojník ve službách Benátské republiky zasloužil o úspěšnou obranu ostrova před Turky. Tento geniální stratég vyhnal s asi 5000 muži a za pomoci místních obyvatel 60 000 Turků z ostrova. Za tuto službu je mnohými obyvateli obdivován až do dnešní doby.

Návštěvníci ostrova Korfu by si měli na prohlídku Staré pevnosti vyhradit asi tak 2 hodiny a určitě doporučujeme vzít si s sebou také něco k pití. Turisté, kteří si návštěvu pevnosti naplánují na dopolední hodiny, budou mít velkou šanci na získání parkovacího místo hned naproti parku Esplanade. Parkování je totiž v hlavním městě Kerkyra všeobecným problémem.

Nová pevnost se nachází v severní části hlavního města Kerkyra, odkud se vám naskytne velmi krásný výhled na celé město.
Pevnost začali stavět na místě původního přístavu v 16. století Benátčané. Jejím úkolem měla být ochrana severozápadu města. Kvůli stavbě pevnosti byly tehdy zbořeny tisíce domů místních obyvatel. Tato, dříve vojenským účelům sloužící stavba, je dnes veřejně přístupná.

Podobně jako u Staré pevnosti, byl i zde za vlády Angličanů vnitřek postupně dostavován a rozšiřován. V areálu Nové pevnosti se nachází muzeum keramiky, kde jsou vystavovány výrobky jak z historie tak ze současnosti. Pro milovníky kultury se zde konají například koncerty nebo divadelní představení. V pevnosti se nachází také mnoho chodeb, které je možné navštívit. Systém podzemních chodeb, které měly vést až do Staré pevnosti není bohužel zpřístupněný.

Kerkyra s Novou pevností
Autor: Slip

Místo

Kerkyra 39° 37' 24.1644" N, 19° 55' 46.074" E
Location

Korfu na Facebooku