Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Korfu a kuchyně

Korfský pokrm pastisada

Dovolená na ostrově Korfu je atraktivní nejen pro svou přírodu ale také pro pestrou řeckou kuchyni. Korfská kuchyně je oproti tradiční řecké kuchyni trošku jiná. Na ostrově vládly cizí země, a tak zde zanechaly své stopy. Místní kuchyně se vyznačuje jednoduchou rafinovaností, kterou pokrmy získají díky jejich ochucení čerstvými bylinkami. Téměř v každé domácnosti můžete najít rozsáhlou sbírku koření, které obohatí každé jídlo.

Mezi typická místní jídla patří vydatné pokrmy ze zvěřiny, stejně jako jehněčí maso, které je často podávané s tradičními lehkými omáčkami. K masitým jídlům, ke kterým samozřejmě patří i další řecké speciality jako masový špíz souvlaki, frikadely anebo slavný gyros, jsou většinou podávány pečivo nebo rýže.

Korfští obyvatelé jsou hrdí na vliv italského kulinářského umění. Ostrovní specialitou je "pastisada" - hovězí, nebo kuřecí maso s nudlemi. Originálnější je ale "kokkaras" - dušený kohout, nebo také "sofrito" - dušené hovězí ve vínovo-česnekové omáčce. Zcela výjimečné pro vás bude i "bourdetto" - pokrm z ryby nebo masa v červené, trochu ostré omáčce. Připravuje-li se bourdetto například z perutýna nebo z rejnoka, jde o výtečnou francouzskou bujabézu (bouillabaise) na korfský způsob.

Vzhledem k velkému množství oliv jsou podávány nejrůznější variace těchto plodů. Velmi chutné jsou smažené v olivovém oleji, protože vytvoří výbornou kůrku z vajíčkového těstíčka. Ale také prošpikované mandlemi nebo česnekem jsou velmi populární jako lehké občerstvení.

Vegetariánům se na Korfu doporučuje bohatý výběr čerstvě ulovených ryb, které se připravují na grilu nebo v páře, a podávají s delikátní omáčkou.
Každé jídlo v místních tavernách doplňuje křupavý salát, který pochází z jejich vlastní produkce. Po večeři je často podáván domácí sýr z ovčího nebo kozího mléka, jeho chuť sahá od mírné až po velmi výraznou.

Obyvatelé ostrova milují jednoduchý život a v kuchyňském směru je to velmi dobře zřetelné. Vzhledem ke zdravé výživě se mnoho ostrovanů ve Středomoří dožívá vysokého věku ve skvělé kondici a nemusejí tak "bojovat" s žádnými nemocemi související s blahobytem. Není proto divu, že mnoho turistů pokračuje ve zdravé výživě i po návratu do vlasti.

Korfská vína jsou naproti tomu jen obyčejná přírodní vína. Kumquatový likér, který se získává z malých trpasličích pomerančů, si můžete dopřát jako aperitiv. Tyto malé pomeranče dovezli na ostrov v 19. století Angličané a dnes rostou na severu ostrova mezi obcemi Roda a Nymfes. Kumquaty se dají využít mnohostranně, vyrábí se z nich marmeláda, bonbóny, kandují se a jejich olej se přidává do parfémů.

Korfský pokrm sofrito
Korfský porkm bourdetto

Korfu na Facebooku