Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Liapades

Okolí vesnice Liapades na ostrově Korfu

Liapades je malá vesnice v tradičním stylu, která se nachází v severozápadní části ostrova Korfu, ve které žije asi 900 obyvatel. Je jednou z nejkrásnějších vesnic na ostrově, vzdálená asi 25 km od hlavního města Kerkyra.

Není to oblíbené místo jen kvůli pláži, jež se rozprostírá 1 až 2 km od vesnice, ale hlavně také blízkost města Paleokastritsa (cca 4 km), jednoho z nejoblíbenějších letovisek na ostrově.

Letovisko nabízí hotely pro rodiny s dětmi, restaurace, obchody a kavárny. Na pláži je písek smíšený se kamínky a moře má až křišťálově průzračnou vodu. Je možné se tu věnovat i vodním sportům. Mnozí z turistů, kteří tu pobývají, vyrážejí ovšem na pláže u Paleokastritsy.

Pro každého návštěvníka se tu něco najde. Pro milovníky tradičního Řecka jsou tu kafenia a malé obchody, a pro milovníky slunce zase komplex Liapades Beach s ubytováním, bazény, tavernami a samozřejmě pěšky dosažitelnou přírodní pláží.

Malá obec Alipa vznikla na místě dnešní vesnice již před byzantským obdobím. Pokud přejdete po levé straně kolem policejní stanice v Paleokastritse, dostanete se k jejímu původnímu přístavu Alipa. Její obyvatelé se živili především rybolovem.

Během tohoto období bylo Středomoří sužováno piráty, kteří drancovali vesnice v blízkosti pobřeží. Někteří obyvatelé Alipy se rozhodli, že tomu zabrání. Tento malý počet rodin tak vytvořil vesnici s názvem Alipades, později nazvané Liapades.

Obec má šest kostelů, a to je opravdu velké množství pro vesnici s necelými 2 tisíci obyvateli. Většina vesničanů žije obřady a rituály z řecké pravoslavné víry. Každý kostel má svou vlastní zajímavou historii a význam, my ve stručnosti představíme dva z nich.

Kostel Agia Theckley je jedním z nejstarších řeckých ortodoxních kostelů v regionu a byl poprvé zmíněn v roce 1450. Byl postaven na místě starověkého řeckého chrámu a starého hřbitova. Byl zničen piráty, opět postaven a rozšířen v roce 1936. Každý rok se v něm 24. září koná slavnost.

Kostel Agia Anastasia je dalším z řecké ortodoxní církve, má svůj původ v letech 1600 - 1650. V posledních letech získal svoji bývalou slávu, 22. prosince každého roku se v něm slaví svátek sv. Anastasie.

Okolní hory s bujnou vegetací tvoří atraktivní kulisu obce, olivové háje lákají k procházkám a k relaxaci. Asi 15 osamocených zálivů, z nichž některé jsou přístupné pouze lodí, nabízejí milovníkům slunění a koupání perfektní podmínky pro odpočinek.

Obzvláště krásná je pláž Rovinia Beach, která je ale trochu hůře dostupná. Dostanete se k ní po stezce přes olivové háje, po značení "Villa Linnea", a po cca 10 minutách budete na místě.

Letovisko nabízí vše, co k letní dovolené potřebujete. Ubytování, bazény, obchody se suvenýry, taverny, bary, půjčovny lodí, půjčovny skútrů a motorek, atd.... Navzdory všem těmto výhodám je ještě nedotčené masovou turistikou.

Místo

Liapades 39° 40' 8.2128" N, 19° 44' 27.1248" E

Komentáře

Liapades je neskutečně krásné a klidné místo, kde není moc turistů, ale dá se poznat skutečný řecký venkov se vším všudy. Hlavní pláž s hotelem je klasicky komerční, tam jsme byli jen 1. den, než jsme poznali další nádherné a lepší pláže, třebaže trochu dál. Nejhorší je to najít, protože cesta nejsou nijak značené. Nejblíže je Rovinia, asi 15 min. olivovým hájem. Neskutečně úžasná je ale oboustranná pláž Limni, kterou ale turisté zřejmě vůbec neznají a ani ji nenajdou. Je daleko, skoro 1 hod cesty - ale výlet krásnou krajinou stojí za to. Pláž je obklopena mořem z obou stran a většinou tam není nikdo nebo max. 1-2 domorodci. Jsou zde ale ještě další skryté pláže, celkem asi 6 a je zajímavé všecky je najít. Večery strávené v malé hospůdce na návrší vesnice s domorodými obyvateli nemá chybu. Žádné komerční hotely ani penziony, ale jen krásné domorodé Korfu s nádhernou přírodou. To už se dneska nedá snad nikde jinde najít. Vřele doporučuji. M.
Location

Korfu na Facebooku