Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Korfu v kostce

Korfu - mapa

Ostrov Korfu se nachází na severním okraji Jónského moře a Jaderského moře, tedy v průsečíku Východu a Západu. Díky této poloze ovlivnilo ostrov mnoho kultur, ještě dnes jsou zde patrné stopy nejrůznějších civilizací. Korfu je druhým největším (592 km2) ostrovem v Jónském moři, na délku měří 60 km a na šířku 4 ‒ 30 km. Jestliže plánujete dovolenou v Řecku, bude pro vás Korfu ‒ stejně jako jiné řecké ostrovy ‒ zajímavým cílem.

217 km dlouhé členité pobřeží se vyznačuje krásnou přírodou, vyčnívajícími mysy a malebnými zátokami. Hezké pláže, které jsou ideální ke koupání, se nacházejí především na severozápadě ostrova. Ke známým mysům patří Ajia Ekaterini na severu, Kefali na západě, Lefkimi a Asprokavou na jihu ostrova. K ostrovu patří rovněž zátoky Ipsos na východním pobřeží, Garitsa, laguna Chalkiopoulou a zátoka Mantouki.

Jedním z nejkrásnějších míst na ostrově je oblast Paleokastritsa, kterou tvoří dva poloostrovy a pět zátok. Paleokastritsa je kolébkou místního cestovního ruchu, jedná se o oblíbený výletní cíl mnoha turistů. Na vysoké skále jednoho poloostrova stojí klášter Paleokastritsa, kam pohodlně dojedete autem. Cesta k této památce je však hodně úzká, a proto na ní byl zaveden kyvadlový provoz. Nahoře se vám naskytne nádherný pohled: hlavně na skálu, která podle staré mytologie představuje zkamenělou Odysseovu loď.

Většinu severní části ostrova pokrývá pohoří, jehož nejvyšší hora se jmenuje Pantokrator. Měří asi 906 m, ale přesný údaj není znám. I tam se bez problémů dostanete autem. Pokud bude dobré počasí, dohlédnete až na letiště v hlavním městě Kerkyra, výhled je opravdu úžasný. Na kopci se nachází i klášter a taverna.

Mezi horami se rozprostírá údolí Ropa. Dále na jihu se nachází údolí kolem mysu Lefkimi. Tam leží i Korissia ‒ největší jezero na ostrově. Jih ostrova si na rozdíl od severu zachoval svůj původní ráz. Pokud vás zajímá, jak místní obyvatelé žijí, jste na jihu na tom správném místě.

Korfu na Facebooku