Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Pár receptů

Ostrov Korfu a jídlo Sofrito na talíři
Autor: xurde

Pastitsada

Suroviny pro 8 osob:

4 - 5 kg kohoutího masa
500 g makaronů
7 cibulí
3 lžíce rajčatového protlaku
1 šálek červeného vína
strouhaný parmezán
1 šálek olivového oleje
5 stroužků česneku
2 tyčinky skořice
½ lžičky sušené bazalky, ½ lžičky muškátového oříšku
1 čajová lžička pálivé červené papriky
1 čajová lžička černého pepře

Postup:

Na tenké plátky nařezanou cibuli podusíte a pak přidáte koření. Jednotlivé ingredience smícháte a přidáte nakrájené maso z kohouta. Maso se může dochutit různými druhy chutného koření.

1 šálek vody a 1 šálek vína vaříte dohromady asi 15 minut. Rozmícháte rajský protlak v šálku vody a přidáte do hrnce. Přikryjete hrnec pokličkou a vaříte 90 minut na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Makaróny uvaříte v jiném hrnci, slijete a přidáte do hrnce, odkud jste před tím vyndali maso.

Makarony s omáčkou dobře promícháte. Na závěr pak makarony a kousky masa posypete strouhaným parmazánem. Můžete také nejprve servírovat těstoviny a pak teprve maso. Různé variace spočívají v obměně druhu použitého masa, např. hovězího.

Sofrito

Suroviny pro 8 osob:

1 kg telecího masa
½ šálku olivového oleje
1 šálek bílého octa
2 lžíce mouky
2 svazky petrželky
10 stroužků česneku
sůl
1 čajová lžička černého pepře

Postup:

Telecí maso nakrájíte na plátky, přidáte očištěnou petržel a nadrcený česnek. Naklepete maso, aby byly plátky opravdu tenké. Poté maso nakrájíte na kousky, omyjete je a osušíte savým papírem. Sůl, pepř a mouku smícháte dohromady a ve vzniklé směsi obalíte maso.

Nalijete na pánev olej, a když je rozpálený, přidáte maso a osmahnete po obou stranách. Polovinu masa, petržel a česnek dáte do hluboké misky, přidáte druhou část masa a posypete zbývající petrželkou a česnekem. Na maso nalijete 1 šálek teplé vody a ocet. Přikryjete pokličkou a vaříte 50 - 60 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

Bourdeto

Suroviny pro 8 osob:

1 útesová ryba, chobotnice či "dračí hlava"
3 cibule
2 zralá rajčata
4 brambory
2 stroužky česneku
1 hrnek oleje
1 čajová lžička pálivého červeného pepře
černý pepř

Postup:

Umyjete ryby a nakrájíte je na malé kousky. Nalijete olej do velkého kastrolu a vaříte na mírném ohni, přidáte červený pepř, pak přidáte nakrájenou cibuli a drcený česnek. Dusíte 2 - 3 minuty.

Oloupete rajčata a nakrájíte je na malé plátky. Brambory nakrájíte na kousky a spolu s rajčaty a šálkem vody je přidáte do hrnce. Přikryjete hrnec pokličkou a vaříte asi 20 minut. Poté přidáte ryby a trochu černého pepře. Přikryjete hrnec víkem a znovu vaříte 20 - 25 minut.

Jablečný pudink

Suroviny pro 6 osob:

½ kg červených jablek
½ kg kyselých jablek
1 šálek mléka
2 vejce
3 lžíce cukru
3 lžíce rozinek
3 sušenky
citronová šťáva
1 lžíce strouhané citronové kůry
šlehačka

Postup:

Oloupete všechna jablka a nakrájíte je na plátky. Řezy položíte do ohnivzdorné zapékací misky, posypete cukrem a rozinkami. Nastrouháte sušenky spolu s citronovou kůrou, až toho budete mít na plnou lžíci. Smícháte a přidáte vejce, mléko a citrónovou šťávou. Vzniklou směs nalijete na jablka a pečete při 190°C zhruba 45 - 50 minut. Jablkový pudink se podává teplý a můžete přidat na ozdobení i šlehačku.

Místo

Kerkyra, Korfu 39° 37' 29.4312" N, 19° 55' 21.702" E
Location

Korfu na Facebooku