Jste zde

Domů » Jižní pobřeží

Pelekas

Ostrov korfu a Pelekas s pláží
Autor: oanababy

Pelekas (řecky Πέλεκας) je vesnice na kopci, na západě řeckého ostrova Korfu. Patří k okresu Parelii a žije zde kolem 600 obyvatel. Turisté mohou na speciálně postavené vyhlídkové platformě na vrcholu blízkého kopce sledovat západ slunce, jak to dělal již císař Wilhelm II., od roku 1907 majitel paláce Achillion. Z tohoto důvodu je tato oblast nazývá také jako "Císařský trůn".

Typická řecká, malebná horská vesnička leží asi 12 km od města Kerkyra, uprostřed starých olivovníků a cypřišů. Najdete zde malé obchůdky, taverny i kavárny, které již po desetiletí provozují místní rodiny.
Útulno je tady obzvláště večer, když místní obyvatelé i návštěvníci spolu posedávají na návsi v jedné z taveren.
Vzhledem k tomu, že je městečko postaveno na kopci, jsou jeho uličky malé a úzké, ale otevírá se odtud nádherný výhled na pláž a na moře.

Pelekas se nachází prý v nejmalebnější části Korfu, a stal se oblíbeným výletním cílem pro turisty z celého světa. Již v 60. letech minulého století měl magickou přitažlivost pro "baťůžkáře". V té době zde nebyly žádné pokoje k pronajmutí, a nocovalo se přímo na pláži. Byla to éra hippie s legendárními divokými večírky na pláži a v místním "havajském" baru. Mnoho hippies z té doby sem ještě dnes přijíždí, ale již jako zájezdoví turisté.

Dnes se pro turisty nabízí ubytování od jednoduchých pokojů až po 4-hvězdičkový hotel, krásná písečná pláž (a dalších 5 v bezprostřední blízkosti), různé vodní sporty, tradiční řecká kuchyně v tavernách a restauracích, stejně jako vynikající pěší turistické možnosti v krásné přírodě.

Pláž Pelekas je v jedné z nejkrásnějších zátok na západním pobřeží ostrova Korfu, která je zvaná také Kontogialos Beach. Krásná a široká písečná pláž s průzračně čistou vodou láká ke koupání od konce dubna až do začátku listopadu. Je ideální pro děti, protože je tu klidné moře a pobřeží se svažuje pozvolně.

Na pláži je připraveno několik plážových barů a sítě na volejbal. V provozu je též půjčovna lodí a nabídka některých vodních sportů (pouze v sezóně).
Několikrát denně jezdí zdarma minibus mezi obcí, pláží a sousední pláží Glyfada, kde jsou další hotely, restaurace, bary a nabídka vodních sportů.
Nedaleko se rozkládá ještě malá písečná pláž Mirtiotissa Beach.

Místo

Pelekas 39° 35' 32.2368" N, 19° 49' 22.422" E
Location

Korfu na Facebooku