Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Poloostrov Kanoni

Kanoni je malý poloostrov, který patří k ostrovu Korfu a na malé ploše nabízí mnoho zajímavostí. Je známý také pod názvem Analipsi. Nachází se v Jónském moři, na jedné straně hraničí s ostrovem Korfu, se kterým je spojen mostem. Region kolem Kanoni je obzvláště oblíbeným výletním cílem u mnoha turistů a v hlavní sezóně zde můžete vidět také mnoho fotografů, jejichž objektivy míří na jeden a tentýž motiv - legendární Myší ostrov, Pontikonissi.

Vyhlídkový bod Kanoni se nachází na špičce poloostrova, u konečné zastávky městské linky číslo 2. Pohled z Kanoni na Myší ostrov a klášterní ostrůvek Vlacherna najdete pravděpodobně v každé knize a cestovním průvodci o ostrově Korfu. Kromě toho, že odsud máte výhled na nedaleké ostrůvky, dohlédnete také na letiště v hlavním městě Kerkyra. Celá přistávací dráha je velmi dobře viditelná - můžete sledovat přílety i odlety, vyfotografovat si je či nafilmovat.

Cesta k vyhlídce, ulice Odos Oikoismos Figaretto, vede převážně jako jednosměrná ulice, z jižního okraje města až k parku Mon Repos, a míjí i velkou raně křesťanskou baziliku z Paleopolis. Vzhledem k tomu, že nemá žádný chodník a postrádá jakoukoli pěšinu, nedoporučuje se absolvovat tuto asi hodinovou procházku pěšky. Pokud ale cestujete autem, určitě musíte vyhlídku navštívit. Vyhlídkové místo se dvěma velkými kavárnami nese své jméno po kanónu, který zde zůstal po napoleonských válkách, tedy z počátku 19. století.

Ostrůvek Vlacherna je přístupný přes krátkou hráz. Malý bílý klášter s červenou střešní krytinou, který zabírá téměř celý ostrov Vlacherna, byl postaven v roce 1700 a dnes je opuštěný. Kostel je otevřen k nahlédnutí a k modlitbě, v části klášterní budovy je pak umístěna prodejna se suvenýry.

Myší ostrov Pontikonissi je dostupný pouze lodí. Na jeho nejvyšším místě se nachází byzantská kaple z 12. století, která se tyčí se mezi štíhlými cypřiši. Pamětní deska připomíná, že zde rakouská císařovna Alžběta, zvaná Sissi, velmi ráda a často sedávala. Velmi si také oblíbila plavání mezi Kanoni a ostrovem.

Místo

Myší ostrov 39° 35' 9.9924" N, 19° 55' 3.0864" E
Location

Korfu na Facebooku