Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Stará a nová Kerkyra

Stará část města Kerkyra se se svými uličkami a památkami z průběhu osmi století rozprostírá mezi Novou a Starou pevností. Obě pevnosti byly postaveni Benátčany za jejich vlády, která na ostrově trvala 500 let. Staré město není zpřístupněné autům. Uličky jsou úzké a je zde mnoho obchůdků v domech, které jsou ozdobeny mramorovými arkádami.

Před Starou pevností se nachází Esplanade – největší náměstí metropole. Ve své jižní části se podobá parkovému zařízení, na severu je pak bohužel využíváno jako parkoviště. Na jeho severním konci také měli v letech 1815 - 1863, ve Starém paláci, sídlo britští guvernéři. Palác je v dnešní době zpřístupněn veřejnosti, nachází se v něm mimo jiné také jediné Muzeum asijského umění v Řecku.

Na jižní polovině náměstí Esplanade jsou v západní části postaveny několikapatrové staré nájemní domy, pod jejichž vysokými arkádami se nacházejí ty nejlepší kavárny a cukrárny ve městě. Toto je také místo, kde se při večerních procházkách potkávají známí a přátelé. Je to ale zároveň také nejdražší místo na ostrově Korfu.

V jihozápadní části Esplanade se nachází stará městská čtvrť Cambiello – nejidyličtější čtvrť celého Starého města. V této čtvrti je mnoho až pětipatrových domů z doby benátské nadvlády, který jsou obývány místními obyvateli. Obchody, suvenýry a taverny zde nenajdete, a hotely už vůbec ne. Obyvatelé čtvrtě Cambiello jsou zvyklí sušit své prádlo na šňůrách v ulicích mezi domy – atmosférou vás toto místo zavede do Benátek nebo Neapole. V množství malých uliček se najdou malá náměstí, kde je často postaven kostel a někdy také kašna.

S hezčí částí Nového města Korfu se seznámíte nejlépe, když se vydáte z jižního konce Esplanade podél pobřeží. Cestou půjdete kolem Archeologického muzea, které také určitě stojí za návštěvu. Dále se dostanete k části se zámkem Mon Repos a konečně k Paleopolisu, které bylo již v 7. století př.n.l. centrem antického města Kerkyra.

Zde leží naproti ruině středověkého kostela vstup do neupraveného zámeckého parku Repos s pozůstatky dvou chrámů a se zámečkem, ve kterém se narodil princ Philip, vévoda z Edinburghu – manžel britské anglické královny Alžběty II.
V těchto místech se nachází také malá zátoka s pláží, která je schovaná mezi stromy, a která nabízí příjemné podmínky pro koupání.

Místo

Kerkyra 39° 37' 24.7152" N, 19° 55' 46.1784" E
Location

Korfu na Facebooku