Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Tradiční kuchyně, 1. část

Ostrov Korfu a jídlo Keftedes na talíři
Autor: avlxyz

Během vaší dovolené na ostrově Korfu budete mít skvělou příležitost ochutnat zdejší typické řecké pokrmy. Při procházce městem určitě ucítíte mnoho vůní z tamějších taveren. Tyto taverny nabízejí svým návštěvníkům typickou středomořskou kuchyni, jejíž neodmyslitelnou součástí jsou maso, ryby, rostlinný olej a zelenina. Snad o všech jídlech se dá tady prohlásit, že jsou přímo znamenité.

Z gastronomického hlediska jsou velmi důležitými místními surovinami též med, olej, sýr a jogurt a měli byste využít každé příležitosti, abyste ochutnali taková jídla, jako "Pastitsada" nebo "Sofrito". Popíšeme vám tedy ty nejznámější pokrmy z ostrova Korfu, a přidáme pár receptů na přípravu těch nejchutnějších pokrmů, připravovaných místními kuchaři.

Jedním z důvodů (kromě příjemného podnebí a nádherné krajiny) proč je dovolená na řeckých ostrovech tak atraktivní, je určitě řecká kuchyně a její pokrmy. Ale ty jsou na Korfu přeci jen trošku jiné. Ostrovu přece dlouho vládly cizí země, které v místní gastronomii samozřejmě zanechaly své stopy.

Když odhlédneme od řeckých tématických večerů, pokrmy nabízené v hotelech na Korfu řeckou kuchyni rozhodně nereprezentují. Pokud si půjčíte auto a budete ostrov poznávat na vlastní pěst, zajděte si do taverny mimo velké turistické oblasti, kam chodí i ostrované. Tam teprve ochutnáte tu pravou a typickou ostrovní kuchyni.

Opravdu vynikající je řecký selský salát a grilované jehněčí. Na grilování se nejlépe hodí jehněčí kotlety, na jídelním lístku je často najdete pod anglickým názvem Lamb chops. A potom následuje menší výběr pokrmů z řecké kuchyně.

Předkrmy

Řecká kuchyně se vyznačuje velmi bohatými předkrmy. Mezi typické předkrmy patří melitzanosalata, taramosalata a tzatziki. Ve všech těchto případech se jedná o dresinky, k jejichž přípravě se používá lilek, rybí jikry, vejce, jogurt, okurky a česnek. Avgolemono je zálivka z citronu a vajec, která se jí k masu i k polévce.

Můžete vyzkoušet karbanátky s brambory, dýně, ryby s oregánem, pražený lilek, papriku či pokrmy s rybami a s rýží, jako je např. dolmadakia. Doporučuje se také ochutnat i velmi chutné jídlo tyropitakia, které se připravuje s národním sýrem feta.

Mezi předkrmy tradiční kuchyně ostrova Korfu určitě patří také numbulo a burduni. Numbulo se připravuje z určitého typu salámu, který se vyrábí pouze na ostrově Korfu, a jí se spolu s panenkou. Burduni je podobné klobáse a vaří se z vepřové krve, cibule a koření, což se vše peče a pak jí.

Korfu - pokrm Dolmadhes
Korfu - pokrm Stiffado

Místo

Kerkyra, Korfu 39° 37' 29.4312" N, 19° 55' 21.702" E
Location

Korfu na Facebooku