Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Tradiční kuchyně, 3. část

Ostrov Korfu a jídlo gyros
Autor: roboppy

Zelenina

Díky příznivému klimatu se tu zelenina jí nejen jako příloha, ale i jako hlavní jídlo. Mezi typické pokrmy tak patří "lilek imam“ (pečené lilky plněné rajčaty, cibulí a petrželkou), "briam" (v troubě pečené brambory, mrkev, cuketa a rajčata), plněná rajčata a plněné papriky (s rýží a s rajčaty).

Místní lidé rádi jedí i divoce rostoucí byliny, jako je např. "tsigareli", se smaženým česnekem a paprikou, nebo "agriolachana", která se vaří a podává ve svém vývaru s olejem, citronem a s vínem.

Sýry

Řekové produkují mnoho druhů vlastních sýrů a ještě dovážejí mnohé zahraniční produkty. Sýry, které nejvíce najdete na jídelním lístku mnoha tamních restaurací a taveren, jsou bezpochyby "feta" (vyráběný z ovčího mléka a někdy také vysloveně ostré chuti), "manuri" (bílý, kořeněný, z ovčího mléka), "kefalotiri" (tvrdý sýr, podává se strouhaný) a dva opravdu typické sýry ostrova Korfu, "tirokafteri" (pepřený sýr, který se natírá, velmi ostrý, podává se jako předkrm) a "ladotiri" (pikantní sýr, který se používá samostatně nebo slouží k přípravě některých pokrmů).

Placky

Pokud se nechcete najíst v taverně, ochutnejte třeba někdy typické zdejší pečivo nebo placky, které se na ostrově Korfu velmi často prodávají. Tyropita představuje nejčastější pokrm tohoto druhu a jedná se v podstatě o fetou plněné horké listové těsto. Ale "placky“ bývají plněné také špenátem, šunkou, sýrem, masem nebo směsí mnoha složek.

Gyros

Gyros představuje fantastickou typicky řeckou "housku" ze srolovaného těsta. Je připravován z vepřového maso, z rajčat, cibule, pomfritů a podává se s omáčkou tzatziki a s některými typickými i zvláštními přísadami (někteří prodejci tam přidávají svou vlastní omáčku, jiní dávají kousek salátu, atd.).

Koláče

V cukrárnách na ostrově jsou k dostání třeba dorty s krémem, s čokoládou a s ovocem. Typický zákusek z ostrova Korfu ovšem obsahuje ořechy, mandle a skořici. Patří sem např. "baklava kataifi".

Dalšími pochoutkami z této skupiny je nepochybně bugatsa (nebo "mantolato), což je vpravdě lahodný pokrm z listového těsta plněný krémem a moučkovým cukrem a na povrchu se skořicí. Budete mít určitě příležitost okusit i sicomadu, druh koláče se sušenými fíky, s arašídy, mandlemi, pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, pepřem, skořicí, vínem a ouzem.

Určitě byste také měli ochutnat zdejší typické koláče, které jsou k mání pouze na Korfu. Je to například "tsaletia" (lívance s rozinkami a s kukuřicí a s moučkovým cukrem), "fogatza" (typ briošky) a "tzintzola "(sušené jujube s rozinkami a se sezamovými semínky).

Řecké plněné listové těsto tzv. "tyropita"
Autor: anthimeria

Korfu na Facebooku