Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Tradiční kuchyně, 4. část

Řecká středně sladká (métrio) káva
Autor: avlxyz

Vyhlášené pokrmy řecké kuchyně:

* Keftedes: masové knedlíčky z hovězího či jehněčího. Někdy se kombinuje více druhů masa

* Pastitsada: typický pokrm pro Korfu. Skládá se z hovězího masa, rajčat, cibule, koření a těstovin

* Sofrito: specialita z telecího masa podávaná s česnekovou omáčkou

* Stiffado: připravuje se z králičího nebo telecího masa, ke kterému se přidává ještě cibule

* Dolmadhes: vinné listy plněné mletým masem s rýží, které se servírují s citrónovo-vaječnou omáčkou. Vinné listy mají poněkud nezvyklou, trpkou chuť

Doma si tyto pokrmy většinou nepřipravíte správně. To přenechte raději pravým Řekům, kteří si s nimi poradí nejlépe.

Náš tajný tip: Taverna Cheeky Face v Lefkimmi jižně od města Kerkyra. V kuchyni vládne samotná hospodská a připravuje speciality ostrovní kuchyně. Za dvě hlavní jídla, dva nápoje, řecký salát a tzatziki zaplatíte přibližně 25 euro.

Nápoje, káva a likéry

Určitě nezapomeňte na to, dát si po skvělém jídle řeckou kávu. Tento nápoj, jehož příprava je tady téměř rituálem, se pije velmi pomalu, aby měla kávová sedlina čas usadit se na dně šálku. Můžete mít kávu hořkou (pikrò), středně sladkou (métrio) nebo sladkou (glikó).

Ostrov Korfu je jediným místem v Evropě, s výjimkou Sicílie, kde se pěstují pravé čínské mandarinky. Tento malý druh ovoce sem dovezli v roce 1850 Angličané k výrobě sladkého korfského likéru Kum Quat, jenž se prodává po celém ostrově spolu s džemem a se sirupem.

Na Korfu se samozřejmě kromě likéru Kum Quat prodává i mnohem známější anýzový likér ouzo, který se doporučuje před jídlem jako aperitiv. Další speciální nápoj z ostrova představuje zázvorové pivo Tsitsibira, které se vaří jedině na ostrově Korfu.

Jde o chutný nápoj ke skvělému uhašení žízně, který tu připravují z čerstvé citronové šťávy, z citronového oleje, vody, cukru a z mletého zázvoru. Všude jej ovšem nedostanete. Vlastně se nejedná o pivo, ale spíše o limonádu.

Pokud jde o víno, byl ostrov Korfu dobře znám již v období antiky, ale Benátčané tady místo vinné révy zavedli pěstování oliv. Dnes se tu vinná réva pěstuje jen v omezeném množství.

Mezi domácí vína patří např. odrůdy petrokoritho (červené a trpké), fraula (červené a plné), skopelitico (červené), kakotrygis (bílé a suché), moscato (bílé a jemné), martzavi (červené a silné), afioni, robola či pinpiniola.

Řecké masové kuličky z jehněčího tzv. "Keftedes"
Autor: stijn

Místo

Taverna Cheeky Face, Lefkimmi 39° 25' 15.7872" N, 20° 4' 43.3488" E
Location

Korfu na Facebooku