Jste zde

Domů » Jižní pobřeží

Yaliskari

Korfu se zátokou Yaliskari

Asi 13 km od hlavního města Kerkyra a 1,5 km jižně od vesničky Pelekas je malý záliv vhodný ke koupání, obklopený nádhernou přírodou - záliv Yaliskari. Jeho pláž, ležící na západním pobřeží ostrova Korfu, je částečně písečná, ale většinou štěrkovitá až kamenitá. Směrovky na jižním konci pláže Pelekas vám ukáží tu správnou cestu na toto místo.

Tahle izolovaná pláž je obklopena přírodou a zdá se, že tamní borovice se dotýkají mořské hladiny.
Na pravé straně je pláž a vlevo pak jakési přístavní molo, které má velmi zvláštní tvar. Na volném moři jsou k vidění překrásná skaliska.

Na jižním konci zálivu je velká betonová plocha, vybudovaná ze starého a již nevyužívaného přístavního zařízení. Dnes jsou tady lehátka a slunečníky, která si můžete vypůjčit. Sportovněji založení návštěvníci si tady mohou pronajmout i kánoe nebo šlapadla.

Pro něco dobrého na zub se pak můžete zastavit v rustikální taverně, odkud je dobře vidět na moře. Tento záliv už dávno není žádným tajným tipem a některé dny tady může být docela přeplněno. I přesto vyzařuje tato zátoka zvláštní kouzlo a celodenní koupání na pláži Yaliskari je něco skutečně výjimečného.

Nad zálivem se také tyčí malý apartmánový dům, který patří provozovateli taverny. Většinou je tu možné si snadno pronajmout během i mimo sezónu na několik dní studio a pak si doslova užívat nádherně klidné ubytování.

Je zde ale bohužel někdy cítit zápach z čistírny odpadních vod, když se člověk prochází podél pobřeží od Pelekasu směrem k jihu. Další šok zde čeká na návštěvníky v podobě četných divokých skládek odpadu podél silnice do hotelu.

Je to opravdu škoda, že tak krásná příroda, jako stvořená k úspěšnému provozování cestovního ruchu, je tak zkažená a zničená. Ke všem těm hrůzám je nutno ještě připočítat ruiny nějaké budovy u cesty na pláž.

Místo

Yaliskari 39° 34' 40.8432" N, 19° 49' 31.7424" E
Location

Korfu na Facebooku