Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Za zázvorovou limonádou

Ostrov Korfu a citrónovo-zázvorová limonáda

Na ostrově Korfu vedou cesty převážně nahoru a dolů. Nejvyšší hora měří sice jen něco málo přes 900 metrů, ale celá krajina je tak kopcovitá, že se na každém kroku dá narazit na stále nové vyhlídky z nichž se vám naskytne výhled na zelenou krajinu, která je, dalo by se říci, pro Řecko spíše netypická.

Díky tomu se Korfu a turistika se k sobě výborně hodí. Například turistická trasa Corfu Trail vám ukáže klidnější a tradičnější stránku ostrova bez masového cestovního ruchu. Při pěší cestě po vnitrozemí uvidíte nádherná zákoutí, která byste při výletě autem nikdy nepoznali.

Na trase Corfu Trail vám ostrov ukáže svou pravou tvář, která zůstane běžnému turistovi skrytá. Výborná turistická trasa je přibližně 22 km dlouhá a táhne se kolem celého ostrova. Členové stejnojmenné nadace ji budovali několik let a je na řeckých ostrovech naprosto ojedinělá.

Každoročně přitahuje turisty z celého světa, kteří si zde chtějí celý ostrov projít. Zavede vás do údolí Ropa, na Odysseovu cestu nebo do "Liliového údolí". Vede starými horskými vesnicemi, malebnou krajinou a kolem starých klášterů.

Krajina na Korfu je porostlá stoletými olivovníky z nichž tu a tam vyčnívají štíhlé, tmavozelené cypřiše. Z této zeleně "pomrkávají" staré cihlové střechy asi 250 vesniček, které vyprávějí o benátské historii tohoto ostrova, a které jsou jen zřídkakdy nahrazeny novostavbami postrádajícími fantazii.

Při pohledu na východ se skoro vždy nabízí pohled na pevninská pohoří albánské dvoutisícovky a Epirusu, jejichž vrcholy jsou až do května pokryty sněhovou pokrývkou.

Pro milovníky zatáček je spirálovitá cesta z vesničky Ano Korakiana do Sokraki prvním vrcholem cesty za ojedinělým nápojem. Většinou jen na šířku jednoho vozidla se cesta vine směrem nahoru strmým svahem a končí v maličké vesnici, ve které nabízí pár kaváren poslední řeckou limonádu zvanou "tzizimbira".

Tato citrónovo-zázvorová limonáda, kterou korfští koloniální vládci kdysi nazvali "Ginger Beer", se vyrábí už jen v této oblasti, a to v nedaleké vesničce.

Do jaké výšky se láhve naplní se ponechává náhodě a její vnitřní tlak zřejmě také. Při otevření obsah často vypění a je provázený hlasitou ránou s malou explozí. Proto není radno přivážet si tuto limonádu s sebou domů v letadle.

Ostrov Korfu a část trasy "Corfu Trail"
Autor: katsommers
Geografie: 

Místo

Ano Korakiana 39° 42' 19.9872" N, 19° 47' 29.022" E
Location

Korfu na Facebooku