Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Zámeček Achillion, 1. část

Ostrov Korfu a pobřeží u Gastouri

Přírodní ráj na ostrově Korfu a mírné středomořské klima oceňovala již rakouská císařovna Alžběta Bavorská, zvaná Sisi. A i proto se sem dnes vydává také mnoho turistů, aby při pěších túrách uctili památku oné panovnice. Součástí vašich výletů po ostrově Korfu se tak může stát i návštěva letní rezidence císařovny.

Zámeček Achillion na ostrově Korfu se nachází v blízkosti Gastouri, asi 10 kilometrů jižně od hlavního města Kerkyra. Nechala ho postavit právě rakouská císařovna Sisi v letech 1890 - 1892, na pozemku slavného obyvatele ostrova, řeckého filozofa Petrosa Braila-Armenisa, který byl jejím přítelem. Stavba byla pojmenována po hrdinovi Achillovi, protože císařovna obdivovala jeho sílu.

Letní rezidence vznikla zejména proto, že císařovna Sisi toužila být co nejdál z rakouské monarchie a trávila tu nejvíce času právě v letních měsících. V kouzelném prostředí kolem zámečku vyzývají palmové zahrady ke chvilce odpočinku a najdete tady v horkých letních dnech příjemný stín pro ochlazení.

V zámeckém parku nechala vystavit mramorovou sochu "Umírající Achilles", vytvořenou v roce 1884 Ernstem Herterem. Zařízení i pompejský stavební styl měly zobrazovat řeckou mytologii, třeba na horním schodišti je přes okno z terasy vidět velká freska rakouského malíře Franze Matscha z roku 1892, která zobrazuje vítězného Achilla a poraženého Hektora před branami Tróji.

Až do své smrti v roce 1898 Sisi navštívila Achillion mnohokrát, její dvě děti Gisela a Marie Valerie tady byly jen jednou, její manžel, císař František Josef ho nikdy nenavštívil. Sisi sem nechávala dovážet potraviny z rakouského dvora ve Vídni, vínu ale dávala přednost tomu řeckému.

Německý císař Vilém II., který měl o tento objekt vždycky zájem a roku 1905 dokonce navštívil řeckou královskou rodinu v jejich letní rezidenci Mon Repos na ostrově Korfu, nakonec zámeček koupil v roce 1907 od dědiců. O rok později nechal architektem Ernstem Zillerem Komisi vypracovat plány na opravy a renovace paláce i parku.

Dříve převážně soukromě využívaný palác byl předělán na diplomatické centrum. Zařízení po císařovně Sisi bylo z velké části nahrazeno zařízením z Berlína. Sochař John Goetz z Potsdamu byl pověřen vytvořit gigantické dílo hrdinského a především "vítězného Achilla" se štítem a kopím, a postavit jej naproti "Umírajícímu Achillovi".

Ten byl dokonce přestěhován ze svého hlavního místa v zahradě o několik metrů dozadu, aby tak uvolnil místo novému Achillovi. Helma a špička kopí byly potaženy zlatem, a za jasného počasí byly viditelné až z města Kerkyra.

Gastouri a letní rezidence Achillion

Místo

Zámeček Achillion, Gastouri 39° 33' 44.7588" N, 19° 54' 17.6148" E
Location

Korfu na Facebooku