Jste zde

Domů » Příroda

Zelená oáza

Korfu

Zelená oáza v tyrkysově modrých vodách Středozemního moře, i tak se dá označit řecký ostrov Korfu. Příčinu tohoto označení si naplno uvědomíte již při příletu na toto kouzelné místo, ostrov z ptačí perspektivy vypadá doslova jako zelená skvrna uprostřed modrého moře.

Ostrov ovšem nezačnete vnímat pouze očima, ale také nosem, neboť všude je cítit velmi příjemná vůně.
Vůně bylinek jsou opravdu všudypřítomné a vše je doplněno ještě další širokou řadou kvetoucích rostlin. Spatříte tu třeba divizny nebo voskovky.

Ostrov Korfu se v jarních měsících mění doslova v "moře květin", které přetrvává, díky vhodnému podnebí, i po celé léto. Četné palmy a ostatní druhy stromů vytvářejí po celém ostrově velmi vítaný stín a vytvářejí opravdu velice příjemná a malebná místa. Roste tu i mnoho pinií a cypřišů, které lemují tamní nekonečné pláže s bílým pískem.

Pobřežní oblasti jsou porostlé nádhernými keřovými porosty, které tvoří svými pestrými květy zajímavé kontrasty k drsným a rozeklaným skalnatým útesům.

Ale skutečným vrcholem světa rostlin jsou na Korfu divoké orchideje, kterým se tu velmi dobře daří v mnoha druzích. Vlhký vzduch ze Středomoří přispívá k vytváření skvělých podmínek těchto přímo magických rostlin, které se zde vyskytují ve skutečně velkém počtu.

Místní kontrasty v sytě zeleném okolí pak představují plantáže citrónovníků, navzájem se doplňující s ostatními ovocnými stromy. Plantáže s ovocem jsou tady velmi rozšířené, pěstují se jablka, hrušky, třešně, broskve a meruňky, pomeranče.

Specialitou tohoto ostrova jsou kumquaty – citrusové ovoce připomínající miniaturní pomeranče, které sem byly Brity dovezeny v 19. století z Číny. Když plody uzrají, sbírají se a poté třeba kandují, a vyrábí se z nich likér.

Olivovníky

Jónské ostrovy jsou jednou z hlavní řeckých oblastí, kde se produkuje olivový olej. Na Korfu podporovali Benátčani již v druhé polovině 16. století vysazování olivových stromů, a tak je zde dnes – podle některých zdrojů – 3 až 5 miliónů exemplářů olivovníků, které jsou většinou velmi staré, vysoce rostlé a nekultivované.

Zároveň ale mouchy vegetující na olivových stromech způsobují značné problémy. Na jedné straně se tady lidé moc nestarají, aby byl škůdce co nejdříve odstraněn, na straně druhé tady nebylo zabráněno ani mýcení olivových hájů. Zdá se, že odbyt olivového dřeva jako topiva je na trhu až příliš lukrativní.

Na jiných Jónských ostrovech lze vidět jiný, moderní obraz olivových plantáží s mladými, nízkými, pravidelně zastřihávanými stromy.

Jónské ostrovy patří kvalitou svého vína k nejvýznamnějším vinařským oblastem v Řecku. Na všech velkých ostrovech je pěstována vinná réva, na Korfu připadá asi 7 % zemědělsky využívané plochy právě na vinice.

Pěstování oliv
Autor: avlxyz

Místo

Korfu 39° 43' 15.7872" N, 19° 47' 58.542" E
Location

Korfu na Facebooku