Jste zde

Domů » Jižní pobřeží

Boukari a Petriti

Ostrov Korfu a obec Petriti

Region Lefkimi tvoří jižní část řeckého ostrova Korfu. Patří sem i taková poklidná místa na východním pobřeží jako je Boukari nebo Petriti s velice oblíbenými rybími tavernami a s nádherným okolím jezera Korission.

Boukari na pobřeží regionu Lefkimi je častým cílem mnoha turistů i obyvatel ostrova Korfu, a to zejména kvůli vyhlášeným rybím tavernám. Malý přístav s rybářskými loděmi a taverny hned u moře lákají četné výletníky, kteří si tu pak užívají klidu a pohody při grilované rybě a při ochutnávání dalších místních specialit.

Vesnička leží bezprostředně u moře a skládá se pouze z malého přístavu, několika soukromých ubytovacích zařízení a již zmíněných taveren. Zdejší pláž je úzká a nestojí vlastně ani skoro za zmínku. K zapůjčení jsou tady lehátka a pokud vás nebude bavit jen tak ležet na pláži, můžete se vydat na procházku podél pobřeží.

Petriti je malá rybářská vesnička na jihovýchodním pobřeží ostrova Korfu, jen pár kilometrů jižně od letoviska Boukari a asi 25 kilometrů od hlavního města Kerkyra. V místním přístavu můžete brzy ráno nebo večer pozorovat velké a malé rybářské čluny s nákladem ryb na palubě. Přímo u přístavu servírují taverny zaručeně čerstvé ryby.

Obec má asi 700 obyvatel a zůstala téměř nedotčená masovou turistikou, takže je oblíbená spíše u individuálně cestujících turistů. Dá se tu opravdu najít klid a pohoda daleko od obvyklého turistického shonu.

Je zde pouze omezený výběr soukromých pokojů k ubytování. V provozu je několik taveren u pláže, kde si můžete dát dobré jídlo a pití, a budete mít krásný výhled na protilehlou pevninu Řecka. Přírodní pláž je malá a úzká, voda je relativně mělká. Pokud se ale vydáte pěšky o kus dál mimo centrum, objevíte mnohem lepší pláže.

Počátky osídlení dnešního Petriti lze nalézt již ve starověku a v byzantském období. Původně byla obec nazývána Egrypos, což může být odvozeno od "ev-rous", v překladu něco jako "dobrá řeka", protože v této oblasti bylo vždy hodně vody. Současný název obce pochází od jména byzantských knížat Petriti. Oblast kolem Petriti byla v té době lénem knížecí rodiny.

Z vesničky obklopené zelení si můžete udělat hezké výlety přes 200 let staré olivovníkové háje, a prohlédnout si opuštěné staré vesnice s nádherným a jedinečným panoramatem. Za vidění stojí například nádherná horská vesnice Korakades s kostelem. Samotný kostel má krásné ikony, ozdoby a fresky.

Geografie: 

Místo

Petriti, ostrov Korfu 39° 27' 16.6752" N, 20° 0' 9.5004" E
Location

Korfu na Facebooku