Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Dovolená v Kassiopi

Řecký ostrov Korfu a přístav Kassiopi
Autor: NeilHeyes

Malé přístavní městečko Kassiopi leží v severovýchodní části ostrova Korfu, a slibuje díky své překrásné poloze opravdu pohodovou dovolenou u moře.

Není odtud ani příliš daleko do hlavního města Korfu Kerkyra, a tak jsou letním hostům otevřeny všechny moderní vymoženosti v historickém prostředí doslova dech beroucího města.

Z malebné zátoky, kde se městečko nachází, je to jen co by kamenem dohodil k pobřeží Albánie, kde se tyčí mohutné horské formace, mířící přímo k řecké pevnině.

Během své dovolené v Kassiopi můžete zajet bez obtíží také na řeckou pevninu, kam plují pravidelně trajekty. Pochopitelně, že to funguje i opačně, tedy při dovolené v Řecku není nic snadnějšího, než navštívit trajektem ostrov Korfu.

V dávných dobách se obec stala jedním z nejdůležitějších obchodních center ostrova Korfu a dodnes bezpochyby zaujme turisty svým svědectvím o historii. Tak třeba v blízkosti kostela Panagia Kassopitra objevíte pozůstatky chrámu boha Dia, který stával původně právě tady. Podle legendy zde bohu Diovi vyjadřoval svou úctu i císař Nero, když zde roku 67 zpíval na jeho počest píseň.

Ale i současný kostel se může pochlubit pestrou minulostí. V roce 1537 byl kostel zničen tureckými nepřáteli a teprve po cca 55 letech byl opět postaven Benátčany v původním typickém stavebním stylu.

Uvnitř vás určitě bazilika zaujme svým klasickým dělením na tři části, bohatě zdobené freskami. Založení kostela Benátčany dosud připomíná latinský nápis nad bohatě zdobeným portálem o příslušnosti kostela k řecké ortodoxní církvi.

Za návštěvu stojí docela určitě i zachovalá tvrz, která od časů svého založení v 11. století jednoznačně dominuje celkovému obrazu městečka. Pevnost připomíná zdejší nadvládu Království neapolského a také na legendární námořní bitvu z roku 1084 před pobřežím ostrova Korfu.

Pro cestovatele, kteří chtějí poznávat zdejší okolí v jeho tradiční podobě, se všeobecně doporučuje návštěva do začátku května, protože tady probíhají velkolepé oslavy na počest svaté Matky Boží.

Oblíbená legenda vypráví, že tu byl jeden mladý muž jménem Stephanos odsouzen v roce 1530 pro krádež tehdejším městským správcem k trestu oslepením. Po vykonání rozsudku vzala matka svého slepého chlapce do kostela Panagia, ve kterém strávil celou noc 8. května.

Druhý den ráno se mladý muž probudil za svitu slunečních paprsků a uvědomil si, že vidí. Svůj zrak od těch chvil již nikdy neztratil. Od té doby také místní obyvatele pořádají v tento dne slavnostní průvod ulicemi Kassiopi na počest své svaté patronky Matky Matron. Radostné oslavy jsou doprovázeny zpěvem a tradičními tanci.

Přístav v Kassiopi
Autor: NeilHeyes

Místo

Přístav Kassiopi, ostrov Korfu 39° 47' 24.8892" N, 19° 55' 21.0936" E
Location

Korfu na Facebooku