Jste zde

Domů » Příroda

Flóra na ostrově

Ostrvo Korfu a cypriš
Autor: chadh

Řecko patří z hlediska rostlinstva do velmi zajímavého regionu Evropy. Můžete zde najít rostliny jihoevropského, předoasijského a severoafrického původu. Díky klimatickým zvláštnostem Jónských ostrovů a jejich značným srážkovým úhrnům se zde nachází mimořádně rozličná, hojná vegetace, která především na jaře dotváří nádherný obraz ostrovů.

Rozhodujícími jsou hlavně druhy rostlin, které byly vysázeny člověkem k hospodářskému užitku nebo k dotvoření krajiny. V prvé řadě to jsou hlavně olivovníky - na ostrově Korfu potom obrovské olivové háje - a cypřiše. K tomu přijdou ještě, jak jinak než v Řecku typické, mohutné platany, které často poskytují stín na vesnických náměstích, dále rychle rostoucí blahovičníky stojící při krajnicích silnic, stejně jako bílé topoly a trnovníky.

Na všech ostrovech, především ale na Korfu, jsou k vidění ovocné zahrady a plantáže s citrusy. Na jaře zde najdete mimo žlutého keře kručinky i bíle a růžově kvetoucí stromy mandlovníku a růžově kvetoucí Jidášovy stromy (zmarlika). I přes několik století přetrvávající kácení lesů je na Jónských ostrovech stále ještě dochováno několik oblastí lesních porostů. Běžným druhem lesního porostu jsou především dub zimní, cesmína ostrolistá a dub červina.

V tomto neproniknutelném, stálezeleném typu lesního porostu najdete i houští, které dosahuje výšky po kolena, a kde rostou mimo jiné křoviny jahodníků, pryšců, jalovců, vavřínů, keřů kručinek, oleandrů, myrt a celá řada dalších okvětních rostlin a bylin jako jsou například plamének, oregano, levandule, rozmarýn, tymián anebo šalvěj.

Rozšířenými divoce rostoucími okvětními rostlinami jsou i bílé asfodely, červený a bílý oleandr, druhy malých fialek, modré irisy a mnoho druhů orchidejí, díky kterým je především ostrov Korfu velmi známý (nejlepším časem pro jejich obdiv jsou měsíce duben a květen). Na povrchu vápencových útvarů se potom drží už jen řídká, suchá vegetace, kterou tvoří houští bylinek a koření (například tymián, máta, pryšec, jalovec atd.) a sukulenty jako agáve nebo kaktusy fíkovníku.

Ostrvo Korfu a olivovník
Autor: nicsbloghaus
Ostrvo Korfu a platan
Autor: wallygrom

Korfu na Facebooku