Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Korfu a náboženství

Svatý Spyridon

Skoro celé řecké obyvatelstvo vyznává řecko - ortodoxní náboženství. Tak je tomu i na Jónských ostrovech, ke kterým patří také ostrov Korfu. I přes dlouhé období, kdy byly ostrovy pod vlivem benátského království, zde můžete napočítat asi jen 3 800 katolických věřících. Je zde šest farností se sedmi duchovními, kteří opatrují dobročinná zařízení.

V hlavním městě Kerkyra se potom nachází sídlo katolické biskupské diecéze. Značné židovské společenství bylo na ostrově Korfu po 2. světové válce rozpuštěno. Vliv řecko - ortodoxní církve je velmi silný nejen v soukromém životě, ale i ve veřejném sektoru. Uvědomění a názor rodiny je ale často ještě velmi výrazný a rozhodující. A tak se mnoho Řeků vrací z Athén, Thessaloniki a dokonce i ze zámoří na Velikonoce, z důvodu rodinných oslav nebo dovolené na domovské ostrovy.

Mezi mnoha svátky církevního roku jsou zvláště důležité následující: Velikonoce jako hlavní církevní svátek, 15. srpen jako skonání Panny Marie a svátky různých církevních Svatých popřípadě Svatých ostrova. Hlavní hlavou církve je metropolit – arcibiskup z Athén. Kromě něho existuje ještě dalších 12 metropolitů. Metropolit zodpovědný za Jónské ostrovy má své sídlo v hlavním městě Korfu.

Řecké ostrovy mají často své Svaté (patrony). Ostrov Korfu tak oslavuje Svatého Spyridona. Spyridon, který se narodil asi kolem roku 270 po Kristu, byl na ostrově Korfu nejdříve pasáčkem ovcí, později mnichem a biskupem, a zemřel v roce 346. Jeho ostatky byly ve 2. polovině 7. století převezeny do Konstantinopolu a v roce 1489 vráceny zpět na Korfu (společně s reliquiemi Svaté Theodory). Zde byl velmi brzy na to vysvěcen na svatého patrona ostrova.

Místo

Kerkyra 39° 37' 27.8256" N, 19° 55' 24.4452" E
Location

Korfu na Facebooku