Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Pevnost Angelokastro

Pevnost Angelokastro

Angelokastro (v překladu "Andělský hrad") patřilo k jednomu z nejvýznamnějších obranných zařízení na ostrově Korfu, který dnes patří k Řecku. Jeho strategická, těžce dobyvatelná poloha na severozápadním cípu ostrova a dobrý přístup na jižní Jaderské moře z něj po staletí dělaly velmi důležité místo pro další osud a vývoj ostrova.

Pevnost Angelokastra leží na skále severně od letoviska Paleokastritsa, na cestě z Lakones směrem do Krini. Dříve sloužila jako ochranná stěna proti dobyvatelům a ostatním nebezpečím a v dnešní době je vyhledávaným turistickým cílem. Z pevnosti se nabízí ojedinělý výhled na krajinu celého ostrova Korfu, který je při krásném počasí skutečně nádherný.

V pevnosti Angelokastro nacházelo útočiště mnoho místních obyvatel v době, kdy ostrov obléhali Turci. Ti byli údajně zcela bezmocní při jeho dobývání. Místní obyvatelstvo bylo v pevnosti totiž v bezpečí.

K pevnosti se návštěvníci dostanou nejlépe cestou přes obec Krini, kde zabočíte na křižovatce doleva. Cesta vede až k úpatí skály, odkud je pak nutné jít kousek pěšky po malé, úzké pěšině až nahoru k pevnosti. Pěšina končí před zdmi této majestátní stavby.

Pevnost se začala stavět ve 13. století za vlády despoty Epiru Michala Angela a sloužila jako ochrana tohoto ortodoxního řeckého knížectví. Drsná místní krajina byla pro vojenské účely jako stvořená. Skála je vysoká až 60 metrů, je obklopená mořem a na pevninu vede pouze jedna jediná úzká stezka. Pevnost také nabízí dvě turistické atrakce – kostely Ton Angelon a Ajia Kiriaki.

Místo

Pevnost Angelokastro 39° 40' 42.0528" N, 19° 41' 11.9976" E
Location

Korfu na Facebooku