Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Severní Agios Georgios

Ostrov Korfu a oblast Agios Georgios
Autor: VSmithUK

Oblast a stejnojmenná zátoka Agios Georgios se nachází na severozápadě řeckého ostrova Korfu, asi 35 km od hlavního města Kerkyra, v sousedství s celou řadou podobných malých vesniček stejnojmenného regionu.

V celém kraji panuje vysloveně venkovská atmosféra, žije tu několik tisíc obyvatel, správním centrem regionu je Argos. Mnozí návštěvníci sem pravidelně zajíždějí nejen kvůli kouzelné okolní krajině, ale hlavně kvůli místním plážím, kde se dá v mnoha zátokách naplno věnovat různým vodním sportům. Zátoka má 3 kilometry dlouhou písečnou pláž, která je velmi oblíbená mezi rodinami s dětmi.

Ani milovníci kultury a historie nebudou v Agios Georgiosu zklamáni. Je zde totiž středověký ženský klášter, který je ještě dnes stále obýván, a kde jsou k vidění nádherné ikony. Tento klášter je i daleko za hranicemi Řecka známý jako domov řádových sester, které i v dnešních časech vytvářejí působivé umělecké krásné ikony.

O lidech žijících v této oblasti ostrova Korfu se dá říci, že milují srdcem a duší tento svůj jednoduchý styl života a živí se příjmy především z cestovního ruchu a ze zemědělské výroby.

Jedná se o tradiční řecké zemědělství s pěstováním a výrobou oblíbených domácích produktů, jako jsou např. olivový olej či akátový med. Zmíněné olivovníky zde byly vysazeny již v prehistorických dobách a dnes se tu olivy pěstují na ploše zhruba 40 km².

Historicky se rozvoj zdejšího regionu datuje asi do roku 3000 př.n.l. a pravděpodobně zde býval palác legendárního fajáckého krále Alkinoose, který ovšem nebyl dodnes přesně lokalizován. Alkinoos přijal svého času řeckého mytologického hrdinu Odyssea na jeho bludné plavbě a umožnil mu návrat na jeho rodnou Ithaku.

Oblast Agios Georgios je v neposlední řadě známá i opravdu ohromující kulisou slavné filmové adaptace o slavném agentovi 007, Jamesi Bondovi, která byla natáčena právě tady.

Spatříte zde opravdu impozantní krajinu s drsnými skalnatými útesy a různými skalními formacemi, které si můžete dobře prohlédnout při výletech po okolních vesnicích, než dorazíte do toho vůbec nejkrásnějšího místa v okolí, do pobřežní vesničky Afionas.

Tady objevíte ty nejkrásnější panoramatické výhledy na celý ostrov Korfu a v ideálním případě si je můžete v jedné z taveren vychutnat se sklenkou vína a s nějakou tou domácí řeckou lahůdkou.

Místo

Afionas, Korfu 39° 43' 19.1748" N, 19° 39' 37.8864" E
Location

Korfu na Facebooku