Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Agios Georgios (sever)

Na ostrově Korfu se vyskytují dvě vesnice zvané Agios Georgios. Jedna leží na severozápadním pobřeží a ta druhá na jihozápadním. Zde se jedná o tu severnější, někdy také nazývanou místními obyvateli Agios Georgios Pagi, protože se nachází velmi blízko horské vesnice Pagi.

V úseku mezi letovisky Paleokastritsa a Arillas je to bezpochyby to vůbec nejlepší místo. Vzdálenost od přístavu v hlavním městě Korfu je asi 30 km. Toto městečko je malé a tiché a je zde o něco levněji než v ostatních turistických střediscích na ostrově.

V obci samotné nejsou k dispozici žádné velké hotely, spíše prázdninové domy, apartmány a malé hotýlky a penziony. Četné taverny a kavárny, mnoho z nich má terasu s výhledem na moře, lákají na řeckou kuchyni a čerstvé ryby.

K nakupování jsou ideální místní supermarkety, které mají velkou nabídku ekologicky pěstovaných potravin. Dokonce jsou tu i malé obchody se suvenýry, diskotéka, hudební kavárna a lékařská stanice. Půjčovna aut tady sice není, ale na místě si můžete zapůjčit mopedy, motocykly a dokonce také čtyřkolky.

Agios Georgios se také jmenuje zátoka s 3 km dlouhou písečnou pláží. Většina pláží na ostrově je tvořena směsí písku a kamínků, zde ovšem najdete opravdu jen čistě písek. Křišťálově čistá a tyrkysově zelená voda byla dokonce oceněna Evropskou agenturou pro životní prostředí za čistotu. Nenajdete zde ale žádné sprchy, převlékárny či jiná podobná plážová zařízení. V zátoce se za větrného počasí někdy vyskytují silné vlny.

Rozsáhlá pláž, která není nikdy přeplněná, nabízí s mělkými oblastmi mnoho možností pro děti až po skalní útvary, které jsou ideální pro šnorchlování. Je zde velký výběr mnoha vodních sportů (jachting, surfing, potápění, paragliding, vodní lyžování, půjčovna lodí, apod.). Zátoka je obklopena horami a kopci, pokrytými bujnou zelení. Typické jsou staletí staré olivové háje a cypřiše.

Oblast má mírné klima, často zde vane lehký větřík, který se v horkém létě stará o příjemné teploty a ochlazení v noci. Toto místo na ostrově Korfu má neformální atmosféru a spolu s volnočasovými možnostmi a krásným okolím je příležitostí pro klidnou dovolenou v přírodě.

Od moře vedou cesty a oslí stezky do tiché přírody údolí, kde olivové háje, pomerančovníky, citronovníky a fíkovníky poskytují skvělé podmínky pro krásné procházky. Pěší turisté mohou vyrazit např. do atraktivních horských vesnic Makrades a Krini, anebo ke středověké pevnosti Angelokastro (přibližně 4 hodiny tam a zpět).

Místo

Agios Georgios 39° 42' 59.5044" N, 19° 41' 1.752" E
Location

Korfu na Facebooku