Jste zde

Domů » Pláže

Dovolená na ostrově Korfu, 1. část

Část ostrova Korfu

Korfu (řecky Kerkyra) je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Řecku. Je to nejsevernější a druhý největší ostrov ve skupině ostrovů v Jónském moři, s přibližně 110 tisíci obyvateli. Ostrov je rozdělen do tří částí dvěma horskými pásmy.

Severní část je hornatá a kopcovitá, střední a jižní je pak plochá. Klima na západním pobřeží je mírnější, než na pobřeží východním, ale na celém ostrově panují horká léta a mírné zimy, větší četnost dešťů je pak v období od října do dubna. Na severním pobřeží bývá často vítr a vlny, jižní pobřeží je klidnější.
Celkově lze říci, že široké písečné pláže západního pobřeží jsou poněkud větší, ale je tam o poznání klidněji. Přilehlé východní části jsou živější, ale pláže jsou kamenité nebo smíšené.

Předpokládá se, že název ostrova Kerkyra je odvozen od jména víly Korkiry, která byla unesena Poseidonem a byla donucena žít na ostrově. Označení Korfu užívali Benátčané, kteří ostrovu vládli v letech 1401 - 1797 a zanechali zde svůj nesmazatelný rukopis v místní architektuře. Ostrov si poté podmanili Francouzi a Němci, a v roce 1944 se opět vrátil Řecku a byl také současně spuštěn program jeho rozvoje jako turistické destinace.

Na ostrov se dostanete po moři nebo vzduchem. Na ostrově je mezinárodní letiště Ioannise Capodistriase a je tu v provozu celá řada rychlých trajektů s názvem "Flying Dolphins" (Létající delfíni), spojující řecká města goumenitsa a Korfu s albánským městem Sarande.

Korfu na Facebooku