Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Hlavní město Korfu

Kerkyra

Hlavním městem ostrova Korfu je stejnojmenné město, nazývané také Kerkyra. Jeho největším lákadlem je Staré město patřící k jedněm z nejkrásnějším místům v Řecku vůbec. Město leží uprostřed východního pobřeží, směrem k horám na pevnině, jejichž vrcholky jsou v zimě pokryté sněhem.

Pobřeží je několik kilometrů dlouhé a táhne se od nového přístavu na severu. Zahrnuje také poloostrov Analipsi a vede až k letovisku Kanoni, z jehož cípu je vidět na ostrovní letiště. Letiště leží velmi blízko města – z jeho terminálu trvá cesta na kraj Starého města asi 10 minut chůze.

Kerkyra má dvě hlavní tepny. První se nazývá Odos Voulgareos a vede ze Starého města kolem náměstí s radnicí a dále těsně podél náměstí s tržištěm až k náměstí Platia San Rocco. Tady se nachází centrální nádraží pro autobusy, které odtud vyjíždějí také do Kanoni a k hotelům v letoviscích Kontokali, Gouvia, Dafnila a Dassia.

Druhou hlavní třídou je Odos N. Theotoki, která je po celé své délce pěší zónou. Během dne je to hlavní promenáda města Kerkyra. Vede kolem mnoha obchodů až k starému přístavu pod mohutnou Novou pevností. Nad náměstím Nové pevnosti se nachází působivý pomník, který připomíná deportaci Židů z ostrova nacisty.

Cesta dále vede nahoru k bráně pevnosti, na druhé straně pak dolů přes tržiště k náměstí Platia San Rocco nebo k nádraží s dálkovými autobusy. Odtud vyjíždějí autobusy do všech ostrovních vesnic, ale také do Athén, Thessaloniki, ke klášterům Meteora a do Patrasu na Peloponésu.

Kerkyra

Korfu na Facebooku