Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Kalami

Vesnička Kalami
Autor: fred_v

Kalami je tak malé, že ho stěží můžeme označit jako vesnici, tvoří ho jen několik domů, a pár taveren a obchodů. Leží v malé zátoce na severovýchodním pobřeží ostrova Korfu mezi zálivy Kouloura a Agni, asi 30 km od hlavního města Kerkyra.

Místo se stalo známé také díky tomu, že zde žila v "bílém domě" rodina Durellových - matka a její 4 děti - od roku 1935 až do vypuknutí války v roce 1939. Bratři Lawrence a Gerald Durellovi se stali známými díky svým knihám, které se zčásti odehrávají také na Korfu.

Spisovatel Lawrence popisuje ostrov ve své knize "Černé olivy", zatímco bratr Gerald, známý zoolog, píše o svém dětství na ostrově v knize "O mé rodině a jiné zvířeně" ve velmi vtipné formě.

Pro dovolenou na ostrově s dětmi je její čtení velmi dobrou přípravou. Dnes je jejich bývalý dům tavernou a jen plaketa u jejího vchodu je připomínkou na mladé Durrelly.

Za časů spisovatelů byla Kalami malá rybářská vesnice. Dnes na jejích svazích uvidíte prázdninové vily, hotely a apartmánové komplexy, které svědčí o tom, jak rušná zde panuje atmosféra během letní sezóny.

Najdete zde kamenitou pláž, stejně jako v ostatních zátokách na severovýchodě ostrova Korfu. Moře je klidné a téměř bez vln, ale mezi kameny žijí na dně mořští ježci. Doporučujeme proto vzít sebou boty do vody. Zátoka je také oblíbeným místem pro milovníky potápění.

Pláž je populárním místem ke koupání a v sezóně je hojně navštěvovaná, zejména o víkendech. Určitě ale zátoku navštivte i mimo sezónu, protože pobřežní region kolem letoviska je ideální pro krátké pěší výlety "ve stopách Lawrence Durrella".

Z města Korfu se sem dostanete několikrát denně místní autobusovou dopravou. Jejich zastávka je na hlavní silnici, na pláž už musíte dojít pěšky po svých. Na pobřeží si pak můžete zapůjčit loď a prozkoumat s ní okolní pobřeží.

Místo

Kalami 39° 44' 39.3396" N, 19° 56' 4.0128" E
Location

Korfu na Facebooku