Jste zde

Domů » Příroda

Korfu a fauna

Korfu a její hmyzí obyvatel - cikáda
Autor: skantman

Nejběžnějším "obyvatelem" ze zvířecí říše, který je také nejvíce a nejčastěji slyšet, by mohla být na ostrově Korfu stejně jako v celém Řecku cikáda, jejíž ohlušující jekot naplňuje olivové stromy. Za skutečností, že se na Korfu a ostatních Jónských ostrovech nevyskytuje žádné větší divoké zvíře, mohou po staletí přetrvávající hony na zvěř a plenění lesů.

Z malých savců narazíte na ostrově především na lišky, zajíce, ježky, kuny a další jiné hladovce. Díky dostatku srážek je zde plno malých potůčků a močálů, kde svá útočiště našly žáby, ropuchy a bázlivé vodní želvy. Jinými častými plazi jsou řecké suchozemské želvy a ještěrky. Obzvláště pěkné jsou zeleně zářící, smaragdové ještěrky, které mohou dorůst délky až 40 cm. Jen zřídka zde potkáte hady jako zmije písková, užovka kroužková nebo užovka balkánská. Zvláštním fenoménem jsou nejedovaté užovky kočičí, které mají přinášet štěstí a jsou součástí slavnostní mše.

Mezi ptáky zde najdete druhy typické pro středomořský region a ty, které znáte i z našich luhů a hájů, od racků přes kosi, až po vlaštovky a straky. V olivových hájích žije mnoho zajímavých druhů ptáků jako jsou červenky, stehlíci, strnadi a pěnkavy. Zřídkakdy jsou k vidění i dudci a žluvy. Z dravců zde můžete zahlédnout káně lesní nebo poštolku obecnou.

Ve vodách Jónského moře překvapivě nenajdete mnoho fauny, což je na straně jedné důsledkem hojného rybolovu v minulých stoletích, na straně druhé potom ale také důsledkem znečištění vod v uplynulých letech. Cípal hlavatý, parmice nachová, makrela, okoun, sardinky, sardele a tuňák patří k těm druhům ryb, které se zde ještě v nemalém počtu vyskytují. Častěji k vidění je i sépie obecná, některé druhy chobotnic, různé druhy mušlí a langusty. Hlavně z lodě může člověk někdy zpozorovat i delfíny. Žraloci se zde vyskytují jen zřídka.

Ostrov Korfu a ptačí obyvatel červenka
Autor: wallygrom

Korfu na Facebooku