Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Perithia

Ostrov Korfu a vesnička Paleo Perithia
Autor: timniblett

Malá vesnička Nea Perithia (pozor, nezaměňovat s místem Paleo Perithia – Stará Perithia) se nachází v blízkosti pobřežní silnice mezi městy Kassiopi a Acharavi na ostrově Korfu. Ze silnice zabočíte těsně za čerpací stanici doleva, naproti uvidíte zmrzlinářství.
Nea Perithia je poměrně mladé místo. Mnoho předků současných obyvatel žilo v dřívějších dobách ve starším místě Paleo Perithia a opustilo vesnici teprve poté, co byla vymýcena malárie. Útoky pirátů, kteří často napadali místa na pobřeží, se původně postaraly o to, že obyvatelé nacházeli útočiště v horských oblastech.

V místě najdete obytné domy, 3 minimarkety, dvě taverny a typický kafenion, kde panuje klid a řecká pohoda. Od roku 2010 je tu také řezník, Angličan, který nabízí velmi dobré zboží za slušné ceny.
V hlavní sezóně je zde trochu rušněji, protože tudy projíždí mnoho návštěvníků při cestě do staré Perithie. Také z okolních vesnic sem přijíždějí turisté, aby ochutnali vyhlášená místní jídla v tavernách Tzelatis a Harry.

Paleo Perithia připomíná muzejní vesnici z benátských dob. Položené v úrodném údolí pod vrcholem Pantokrator, bylo místo v dřívějších dobách velmi bohaté, o čemž svědčí velké, masivní kamenné domy a kostely. Ale i tak se jeho obyvatelé přesunuli na pobřeží, kde založili novou obec a tady zůstalo jen pár starých pastýřů. Město tak bylo zapomenuto, ale tím ho naštěstí minul betonový boom 70. a 80. let. minulého století.

Ovšem i život ve Starém Perithiu se opět probouzí. Na počátku 90. let pak byla otevřena první taverna, v roce 1997 druhá, ovšem s poměrně vysokými cenami, ve kterých ale můžete ochutnat originální jídla,. Staré domy se renovují nebo jsou připraveny k prodeji pro investory, kteří by projevili zájem. Tak se místo stává pomalu oblíbenou destinací pro obyvatele. Pro místní, kteří sem přicházejí hlavně v zimě, je nejoblíbenější hospůdka Foros, a to nejn díky vynikajícím koláčům z vlašských ořechů.

Dostanete se sem nejlépe z pobřeží po silnici od obce Agios Stefanos, stačí jednoduše sledovat ukazatele na Old Perithia, přes Loutses dojedete po úzké cestě do hor.
Autobusy jezdí dvakrát denně pouze do Loutses, pak ještě musíte ujít 3 km pěšky.

Místo

Paleo Perithia 39° 45' 52.3296" N, 19° 52' 31.332" E
Location

Korfu na Facebooku