Jste zde

Domů » Pláže

Pláže na západním pobřeží, 1. část

Panorama vesnice Afionas a jejího okolí
Autor: Matt Bryer

Městečko Agios Stefanos na ostrově Korfu disponuje asi 3 km dlouhou písečnou pláží. Písek je tu velmi "pevný", takže sem mnoho návštěvníků pohodlně dojede i autem. Díky svým povětrnostním podmínkám je tato pláž také vhodná pro nadšence windsurfingu. Na konci zátoky najdou dokonce i vyznavači nudistického koupání své místečko.

Velmi pěkná zátoka se třemi předsunutými skalními ostrovy a s asi 2,5 km dlouhou písčitou pláží se nachází v místě Arillas. Arillas je podlouhlá, úzká písečná pláž na severozápadním koutkou ostrova Korfu. Je to prý jedna z nejkrásnějších pláží na ostrově. Uprostřed si můžete pronajmout lehátka a slunečníky, jsou zde také sladkovodní sprchy, restaurace a kavárny. Pokud se však odsud vydáte na pravou nebo levou stranu, najdete zde i klidnější místečka.

Po celé délce pláže je voda mělká, a je tak ideální pro děti na hraní. Dalším plusem je jemný písek, který je tak skvělý pro stavění hradů a jiných výtvorů.
Nabízejí se zde všechny druhy vodních sportů, jako je třeba vodní lyžování nebo jízda na banánu. Můžete si také zapůjčit loďku a navštívit pláž na nedalekém sousedním ostrově Gravia, který obývají jen kozy a vodní ptactvo.

Nádherně položená zátoka Agios Georgios disponuje asi 3 km dlouhou, písčitou pláží. Ta se nesnižuje do moře zrovna pozvolně, a proto není moc dobrou volbou pro koupání s nejmenšími dětmi. Díky svým povětrnostním podmínkám je tato zátoka velmi oblíbená u nadšenců windsurfingu, ale vyzkoušet si tu můžete i další vodní sporty.

Za zmínku ještě stojí, že teplota vody je na západním pobřeží o 2 až 3 stupně nižší než na východním pobřeží ostrova. Pokud vane silný vítr i několik dní, muže být tento teplotní rozdíl i znatelně vyšší. Obyvatelé Korfu ovšem trvají na tom, že zde na ostrově vane vítr většinou jen po tři dny.

Severní část pláže Agios Georgios Pagon patří k výše položené vesnici Afionas, která je situována nad zátokou. Z vesnice se dostanete po klikaté silnici směrem dolu k pláži Afionas. Další možnost ke koupání v Afoniasu nabízejí dvě zátoky u přístavu Porto Timoni.

Pláž ve městě Ermones, která je pokryta hrubozrnným pískem se štěrkem, není příliš velká. Je jen asi 200 metrů dlouhá. Z tohoto důvodu je hlavně během hlavní sezóny často přeplněna. Na této pláži měla podle pověstí Nausikaa (dcera Alkinoosa, fajáckého krále) najít spícího Odyssea.

Pláž Agios Gorgis
Autor: Gavin Gilmour

Místo

Arillas 39° 44' 36.2832" N, 19° 38' 56.1588" E
Location

Korfu na Facebooku