Jste zde

Domů » Pláže

Pláže na západním pobřeží, 2. část

Ostrov Korfu a pobřeží u Liapades
Autor: Chris Gornell

Písčitá pláž Glyfada je poměrně široká a asi 700 m dlouhá. Často se o ní říká, že také patří mezi nejkrásnější pláže na ostrově Korfu. Přinejmenším patří tato pláž k nejvyhlášenějším místům ke koupání, a proto pěknému dni strávenému u vody nestojí nic v cestě.
S mírně se svažujícím pobřežím je ideální pro děti. Její severní část je klidnější, v jižní části najdete taverny, obchody a také jeden větší hotel. Vede odtud také pěší cesta na pláž Mirtiotissa.

Co se krajiny týče, patří i pláž Mirtiotissa jistě k nejpěknějším plážím na ostrově Korfu. Hlavně vyznavači nudismu si zde přijdou na své a najdou pro sebe útočiště. Krátce za městem Vatos je cesta na pláž vyznačena na ukazatelích. Jak daleko chcete dojet autem, by měl ale každý zvážit jednotlivě. Doporučujeme nechat auto na parkovišti, kde se najdou i stinná místa pod olivovníky, ještě předtím, než se cesta stane velmi příkrou. Během hlavní sezóny je tu spousta lidí.

Z pěkné horské vesničky Pelekas vede cesta k pláži Kontogialos, která bývá často označována jako Pelekas Beach. Z vesnice se na pláž při dobré fyzické kondici, jelikož cesta je velmi strmá, pěšky dostanete za 30 až 40 minut. Přesto je během hlavní sezóny hojně navštěvována.

Zátoka Paleokastritsa nabízí nejrůznější možností ke koupání. K nejpěknější pláži se člověk dostane motorovým člunem nebo jednou z nabízených lodiček. Pláže s hrubým pískem, které náleží ke třem hlavním zátokám v blízkosti města, jsou ale dosažitelné i pěšky. Štěrková část pláže, která se nachází u hlavní příjezdové cesty v blízkosti kláštera, není moc pěkná. Hluk aut a autobusů a s tím související výfukové plyny nejsou moc příjemné.

Na hlavní pláž obce Liapades se dostanete po hlavní silnici (asi 1,5 km daleko, směrem na východ od Paleokastritsy), která vede pod centrem vesnice. Oblázková pláž nacházející se přímo u hotelu Elly Beach je opravdu velmi malá, není příliš široká, je směsí písku a oblázků. Nachází se zde několik taveren a penzionů.

Asi 1 km dlouhá pláž Agios Gordis je velmi oblíbená a to především díky dech beroucí poloze přilehlé zátoky, která se pyšní skalami podivných tvarů stoupajícími z moře. Během hlavní sezóny budete mít ale problém zde zaparkovat. Pokud přeci jenom najdete nějaké parkovací místo, doporučujeme ke koupání o něco méně navštěvovaný úsek pláže nacházející se na severním konci zátoky. Ti, kteří si jen chtějí vychutnat nádherný výhled na zátoku, by měli jet dále směrem na Paramonas. Odtud má člověk stále ještě hezčí výhled.

Místo

Pláž Glyfada 37° 51' 57.4488" N, 23° 44' 27.096" E
Location

Korfu na Facebooku