Jste zde

Domů » Severní pobřeží

V kraji Fajáků

Řecký ostrov Korfu a pobřeží s pláží
Autor: r.dukelow

V rodném kraji Fajáků, na cestě mezi luxusními letovisky ostrova Korfu a jeho nejvyšším vrcholem, vám představíme pár zajímavých míst, která stojí za to na tomto zeleném ostrově navštívit.

Celou tuto oblast a její pozoruhodnosti se dají zdolat nejen pěšky, autem nebo na motorce, ale i na horském kole. V letovisku Dassia se nachází nejstarší a nejlépe zařízená půjčovna s horskými koly. Kdo nechce vyrazit na vlastní pěst, může se zase připojit k různým, denně pořádaným túrám a výletům.

Když bájný Odysseus po deseti letech bloudění opět dorazil do Řecka, byl na Korfu vyplaven na pláž. Zde ho přívětivě přijal král tamějšího lidu, který se nazýval Fajákové. Ti byli národem mořeplavců z řecké mytologie. Jejich název je odvozen od Faiaxe, syn Poseidona a nymfy Kerkyry, podle které zase zní řecký název ostrova Korfu.

Odysseus jim vyprávěl celý svůj dlouhý příběh, který si dnes můžete přečíst v Homérově díle. Poté mu král Alkinoos dal loď, která ho dovezla zpět do Ithaky. Jméno Fajáků přežívá dodnes v jednom místním společenství jménem Phaeakon. Sestává se z několika nejzelenějších pobřežních míst a sahá až pod Pantokrator, nejvyšší horu ostrova, měřící 911 m.

Tři korfské obce se rozrostly v luxusní letoviska: Dassia, Dafnila a Kommeno. Kommeno a Dafnila leží na kopcovitém poloostrově porostlém olivovníky a cypřiši a Dassia leží u dlouhé písčito-oblázkové pláže severně od obou obcí. Většina hotelů u pláže od ní není oddělena žádnou cestičkou.

Obce navíc leží u dobře chráněné zátoky, která nabízí i začátečníkům všechny druhy vodních sportů, od vodních lyží až po windsurfing a paragliding. Rovněž zde najdete dobrou potápěčskou školu, která se nachází v Ipsosu.

V Ipsosu a Dassii se nacházejí i stinné kempy u moře. U obce jménem Kato Korakiana, která si svůj benátský charakter uchovala skoro nezměněný až dodnes, se nachází nejlepší stáj s koňma z celého ostrova.

Odtud vede spirálovitá cesta, která se vine v nekonečných serpentinách. Nabídne vám úchvatný pohled na tichou horskou vesničku Sokraki, kde letité kavárny nabízejí jedinečný nápoj, zázvorovou limonádu zvanou "Ginger Beer" (tzizimbirra), která se v celém Řecku dá ochutnat už jen zde.

Také nejvýše položená vesnice Strinilas patří k Phaeakonu. Jejích několik desítek obyvatel žije ve výšce 630 metrů. Tři taverny zde nabízejí pod stoletým jilmem výborné jídlo.

Jeden z hostinských je zároveň řezbář pracující se dřevem olivovníků a má na náměstíčku malý obchod. Kdo tudy projde, je skoro vždy na cestě na horu Pantokrator. Od malého kláštera s malovaným kostelem se nabízí úžasný výhled přes celý ostrov až k řecké a albánské pevnině, a k Othoni, řeckému nejseverozápadnějšímu ostrůvku.

Řecký ostrov Korfu a pobřeží
Autor: mickpix

Místo

Kato Korakiana 39° 41' 24.2304" N, 19° 49' 44.9796" E
Location

Korfu na Facebooku