Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Všeobecné informace, 2. část

Pláž Mirtiotissa

Nebezpečí požáru
Příšerné a ničivé požáry lesního porostu na ostrově Samos a také požáry na Korfu v roce 2000 názorně dokazují, že by se nemělo na toto možné nebezpečí zapomínat. Sucho, které vládne na ostrově především v letních měsících, způsobuje to, že i ta nejmenší nepozornost a neopatrnost může být příčinou ničivých požárů.

Z tohoto důvodu byste měli především dbát na to, aby byly všechny cigarety vždy dobře uhašeny. Prázdné lahve od nápojů nesmí být vyhazovány do přírody, jelikož se tímto způsobem zvyšuje aktivita slunečního záření. To samé platí i pro plechovky od nápojů. Člověk nesmí zakládat otevřený oheň na pláži. V případě, že nastane silný vítr, hoří potom velmi rychle celá stráň.

Literatura
Vedle mnoha cestovních průvodců, které jsou v prodeji v knihkupectvích, by si měl ten, kdo miluje tento ostrov, pořídit také knížky od anglického spisovatele Geralda Durrella. Ten zde prožil během dětství několik let a napsal o tom humorné knížky "O mé rodině a jiné zvířeně" nebo "Ptáci, zvířata a moji příbuzní". O životě na ostrově napsal knihu také jeho bratr Lawrence.

Autobusová spojení
Ostrov disponuje velmi dobrou síti autobusových spojení, autobusy firmy KTEL se dostanete skoro do všech míst na ostrově. V hlavní sezóně se ale může stát, že člověk kvůli přeplněnému autobusu musí zůstat stát na zastávce.

Krádeže / kriminalita
V řecké společnosti je poctivost brána velmi vážně. Procento kriminality je na ostrově velmi nízké a krádeže jsou zde velmi řídkým jevem. Ale i přesto by si měl člověk dávat pozor na své cenné věci. Musíte vzít v potaz, že se stále najdou lidé, bez ohledu na jejich národnost, kteří se snaží využít zmatek a turistický ruch ve svůj prospěch.

Diskotéky
Někteří lidé tvrdí, že je na Korfu až mnoho diskoték a jiných zábavních zařízení. Většina diskoték se nachází na okraji města nebo turistického letoviska, na tzv. "disko-ulici", která je často situována naproti novému přístavu. Většina diskoték otvírá také teprve až v 10 hodin večer.

Nudistické pláže
Ten, kdo by se chtěl koupat nahý, může vyhledat osamělé zátoky na ostrově, které jsou v dnešní době i přes značně sílící turismus na ostrově stále k nalezení. Pokud by ale nudismus přeci jen někoho rušil nebo pohoršoval, měl by se člověk jako host vzdát svého nudistického koupání z úcty ke zvyklostem této země. Oficiálně není totiž nudistické koupání a kultura v Řecku povolena. Na pláži Mirtiotissa se ale lidé často koupou nazí.

Letiště
Letiště Kapodistrias leží trochu mimo hlavní město a je čtvrtým největším letištěm pro lety charterových společností v Řecku. Startovací a přistávací plocha letadel je vystavěna přímo u laguny Chalikopoulos.

Fotografování
V muzeích se smí fotografovat bez stativu. Jinak si zde člověk může naplno vychutnat svou vášeň pro fotografování, najde se zde mnoho zajímavých motivů. Ale také zde by mělo platit, pokud budete fotografovat osoby, měli byste si předem vyžádat její svolení. V blízkosti vojenských útvarů je fotografování zakázáno, poukazují na to i výstražné cedule. Jelikož jsou filmy a jiný fotografický materiál na ostrově velmi drahé, měl by si člověk sebou přivézt dostatek vlastního materiálu. Baterie zde koupíte přibližně za stejnou cenu jako v Čechách a jsou k dostání skoro v každém supermarketu.

Místo

Letiště na Korfu 39° 36' 41.7312" N, 19° 54' 43.9092" E
Location

Korfu na Facebooku