Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Výlet do Albánie

Albánie s městem Saranda u moře
Autor: em_diesus

Velmi zajímavý je během dovolené na ostrově Korfu jednodenní výlet do Albánie, jejíž pobřeží je od ostrova vzdálené přes hodinu jízdy lodí. Výlet do Albánie nabízí hned několik cestovních agentur. Ráno vyplujete z přístavu hlavního města Kerkyra, odkud se lodí dostanete do albánského přístavu Saranda. Před vyplutím vás ještě ale čeká pasová kontrola, která naštěstí bývá spíše formální. Pak už se jen budete kochat výhledem na Korfu z moře.

Po klidném moři se dostanete asi po 80 minutách k albánskému pobřežnímu městu Saranda. Prvním bodem výletního programu často bývá návštěva archeologického naleziště Butrint, kde jsou odhalené ruiny stejnojmenného antického města. Prohlídka celého areálu vám určitě zanere nejméně hodinu.

Mezi nejvýznamnější objevené stavby patří Lví brána ze 4. století př.n.l., jeden ze šesti vstupů do města. Zpodobňuje lva, který zrovna požírá býka. Lva s největší pravděpodobností představují obyvatelé města a býk je znázorněním jejich nepřátel. Brána má jen velmi úzký průchod, a najednou jim projde jen malá skupinka lidí.

K dalším významným nálezům patří z období antiky patří divadlo, oltář boha Dionýsa, chrám Asklepios, chrám zasvěcený nymfám, římské lázně, gymnasion a baptisterium z 5. století, ve kterém byli pokřtěni křesťané. Nachází se zde také velmi dobře zachovalá mozaika s četnými symboly a vyobrazeními zvířat. Z dob císaře Justiniána pochází raně křesťanská bazilika. Na kopci nad městem postavili Benátčané ve středověku hrad, ve kterém dnes sídlí muzeum.

Na oběd vás autobus přepraví do vnitrozemí Sarandy, kde v jedné z restaurací dostanete oběd formou bufetu. Po obědě pak navštívíte albánské přímořské letovisko, které si budete moci prohlédnout, popřípadě si nakoupit nějaké ty suvenýry.
Náš tip: Na cestu doporučujeme repelent proti obtěžujícím hejnům komárů.

Albánské archeologické naleziště Butrint
Autor: isaleal
Albánský národní park Butrint
Autor: ImogenX

Místo

Saranda 39° 52' 16.6692" N, 20° 0' 14.238" E
Location

Korfu na Facebooku