Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Všeobecné informace, 3. část

Ostrov Korfu a jeden z kostelů
Autor: Ava Babili

Pohostinnost

Pohostinnost má na ostrově Korfu stále ještě velkou váhu. Bohužel byla tato tradice do značné míry narušena turismem, jelikož je často zneužívána.

V turistických centrech a letoviscích je těžké rozlišit, zda je přátelskost opravdová, nebo jen předstíraná z ekonomických důvodů. Ten, kdo má ale štěstí a může navázat užší kontakt s nějakou řeckou rodinou, velmi rychle zpozoruje, že je tu zvyk pohostinství stále ještě živý a dodržovaný.

Gastronomie

Řecká kuchyně je velmi jednoduchá a prostá. Typické jsou čerstvé suroviny a samozřejmě všudypřítomný olivový olej. K nejoblíbenějším pokrmům patří tzatziki, řecký salát, moussaka, souvlaki, atd.

Tyto pokrmy patří také u nás, díky mnoha řeckým restauracím, mezi ty nejznámější. Jeden z hlavních pokrmů, který má svůj původ na Korfu, byste měli v každém případě ochutnat. Jedná se o "sofrito".

Peníze

Od 1. ledna 2002 je euro oficiální měnou celého Řecka. V turistických letoviscích a v hlavním městě Korfu najdete bankomaty, a také platba běžnými kreditními a platebními kartami není žádný problém.

Internet

Na skoro všech turistických místech je i dnes již nabízen "online-servis". Často ale tento servis představuje pouze jeden počítač někde v baru nebo v kavárně.

Pokud si ale chcete jen přečíst svou elektronickou poštu, je tato služba naprosto dostačující. Cena za jednu hodinu připojení k internetu se průměrně pohybuje mezi 3 € až 5 €.

Menší nákupy

Pokud potřebujete nakoupit pouze něco malého, k dispozici jsou dřevěné boudy, které jsou nazývány "periptero", a kde na malém prostoru dostanete skoro vše, co člověk k běžnému životu potřebuje.

K dostání jsou zde cigarety, mýdlo, nápoje, noviny, sladkosti, apod. Někdy se člověk diví, jak vlastně majitel kiosku všechny ty věci na takový malý prostor dostal a jak je skladuje.

Kostely

Většina kostelů v zemi je veřejnosti nepřístupna. Pokud byste chtěli nějaký kostel obdivovat zevnitř, musíte vyhledat příslušného kněžího a poprosit ho o vstup do kostela.

I když to už v dnešní době není tak přísně kontrolováno, měl by člověk vstoupit do kostela pouze v přiměřeném oblečení. To znamená dlouhé kalhoty pro muže a šaty dlouhé po kolena pro ženy. Krátké kalhoty a sukně jsou nevhodné.

Korfu na Facebooku